SEZAYİ ERDÜL
Rio! Riya’mı - Rüya’mı ?
Rio! Riya’mı - Rüya’mı ?
Ağustos başından sonlarına doğru devam eden RİO 2016 olimpiyatları çevrenizde ne kadar ilginizi çekti bilmiyorum. Son ana kadar Türkiye'de hangi televizyon kanalının yayınlayacağı bile belli olmayan bu oyunlara sanki ülkem bile motive olamamış gibiydi. Televizyon kanallarında bir iki branş sporcularının reklamları olmasa, onları dahi izleyeme yecektik.
Rio 2016 olimpiyatları bizler için tamamı ile bir hüsran oldu. Sevinç duymamızı ise güreşten aldığımız bir -iki madalya ile 17 yaşındaki jimnastikçimiz sağladı. Bir çok branşta katıldığımız şampiyonada ve görmekte olduğumuz rüya'dan erken uyandık.
Rio 2016 olimpiyatlarını alan, almak için büyük uğraşlar verip kazandıklarında göbek atan Brezilyai, olimpiyatları almakla kalmayıp, paralimpik oyunları da yapacağı güvencesi vermiştir. Ama son zamanlarda haber kanallarına düşen bazı olumsuzluklar paralimpik oyunları tamamen yapamayacağı yönünde haberler çıkmıştır. Rio 2106'yı yapan Brezilya'nın yetkililerinden, Örneğin; otobüs verebileceğini ama şoför veremeyebileceği, Şoför verecek olursa ücretinin Paralimpik'e katılanlar tarafından ödenmesi isteği gibi insanları şoke eden açıklamalarda bulunmaktadırlar. Bu tip bir çok değişik sorun yaratan Brezilya'da bu paralimpik oyunlarının nasıl sağlıkla yürütüleceğini zaman bize gösterecek. Olimpiyatları kazandıktan sonra her türlü desteği alan Brezilya'nın yaptığı bir riya, insanları kandırmaktır.
Rio 2016'dan sonra yapılacak olan paralimpik oyunlarına Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonundan ,Brezilya'da 7-18 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılacak Türk Milli Takımı kafilesi, 2 Eylül'de Rio de Janeiro'ya hareket edecek.Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyo'nu olarak kafilede 8 branşta 49 sporcu bulunmakta, Görme Engelliler Spor Federasyonundan da 29 sporcu katılacak, 1 kişi Özel sporcular federasyonundan katılınca bu oyunlara 80 civarında oyuncu ile katılacağız. 2000 yılında 1 sporcu ile temsil edildiğimiz paralimpik oyunlarına 2012 yılında 67 sporcu ile katılım sağlanmışken, belli kriter ve kotalarını kendi branşlarında aşmayı başaran 80'e yakın sporcu ile temsil edilmek pekte yadsınamaz bir gerçektir.
Olimpiyatlara gitmek herkes için bir onur ve gurur meselesi iken, Türkiye'mize bu paralimpik oyunlarda tekerlekli sandalye basketbol branşında, kendisi için bir onur kazandırdığını düşündüğümüz, IWBF hakemimiz Nurettin BİLMEZ'in bizi temsil ederek gurulandırdığını unutmamamız gerekir. Yine bu branşta Almanya'daki bir turnuvaya katılım sağlayan Milli takımımızın seyahati sırasında ,uçakta meydana gelen tatsız bir olayın dilerim milli sporcular arasında unutulmuş olmasıdır. Tatsızlığı yaratan antrenörün bulunmuş olduğu görevden alınması ile nasıl bir riya içinde olduğunu bir çok kişi görmüş olmalıdır. Kendisinin de Rio 2016 rüyasından uyanarak gerçeklerle yüz yüze karşı kaldığı aşikardır. Bedensel engelli branşlarında bizleri Rio'da ATICILIK- MASA TENİSİ - OKÇULUK - YÜZME -TEKERLEKLİ SANDALYE TENİS VE BASKETBOL branşlarında temsil eden sporcularımızdan garanti madalya beklerken, ATLETİZM-HALTER ve YÜZME'den gelebilecek madalyalarda sürpriz olmayacaktır.
Bizleri engellilerin olimpiyatı olan paralimpik oyunlarında RİO 2016'da temsil eden tüm Bedensel, Görme ve Özel sporcularımıza bol bol madalya şansı dilerken, başarıların yanlarında olmasını temenni ediyorum.