Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

04-01-2024 NEJAT SAYMAN

Turkish Airlines Euroleague'de İspanya deplasmanına çıkan Anadolu Efes, kendisi için çok büyük önem taşıyan karşılaşmada Valencia önünde savunmada çok kötü oynadığı gecede 93-88 kaybetmekten kurtulamadı.

Kağıt üzerinde tabi ki oynanacak çok maç var ve herkes kadar Efes'in şansı var. Ancak hücumda müthiş istatistiklere sahip olduğu gecede savunmanın çok daha önemli olduğunu ve İspanya'da savaşmadan asla kazanılamayacağını unutunca kötü bir gece yaşadı. 30/15 yani % 50 üç sayılık isabetin yanında 10/9 serbest atış kullanmak, uzun süre sonra 38 ribaund almak, 21 asist ve 10 blok yapmak, sadece 9 top kaybı ile maçı tamamlamak ve 5 oyuncunun çift haneli skor üretmesi gerçekten harika. Göze batan kötü istatistik ise 43/17 ile % 39.5 olan 2 sayılık atışlar. Bazen olabiliyor diyelim. Ancak işin emek bölümü olan savunmada neredeyse hiç olmamak affedilir gibi değil. 40 dakika alan savunması yapsan bu kadar sayı yemezsin. İkili oyun savunmaları, adam değiştikten sonra savunamamak, şutörlere karşı caydırıcı olmamak, geri koşmamak, 13 tane hücum ribaundu vermek geceyi berbat etti.

Valencia'nın istatistikleri de oldukça tatminkardı. % 46 iki sayılık atışlar, 21/11 yani % 52.4 3 sayılık atış yüzdesi, 17/14 serbest atış, 41 ribaund, 23 asist ve sadece 7 top kaybı. Maçın en kritik oyuncusu bench'den gelip çok iyi oynayan Xabi Lopez Arostegui oldu.

Efes yüksek tempo Basketbolu tercih ediyor ve tercihleri iyi yaptığında seyri keyif veren bir takım oluyor. Dün gece de hücumda göze hoş gelen ve 88 sayıyı bulan bir Basketbol vardı. Oturu ve Jones'un perdelemelerde yaptıkları hücum fauller çok amatörce idi. Bu seviyede olmaması gereken hatalar. Ayrıca Darius'un hala silkelenmemesi, oynadığı takımın kulüp kariyerini farkedememesi ya da bu ağırlığın altında ezilmesi çok düşündürücüydü. Larkin'nin yüreğinin % 30'u onda olsa büyük oyuncu olurdu ama kendine çok güvensiz!

Daha önce de yazmıştım. Sakatlar geri döndüğünde ivmeyi aşağı çekerler diye. Bu da çok normal çünkü bu tip oyuncularda kendini koruma dürtüsü ağır basar yeniden sakatlanmamak için. Efes'in 7 eksikle yakaladığı ivmenin ve alınan galibiyetlerin sona ermesinin asıl nedeni bu. Önleyebilmek de çok mümkün değil çünkü tüm takımların yaşadığı sorun bu. Ama mazeret olmamalı ve çok çok daha iyi savunma yapılmalı. Şu anda Efes sadece PSİKOLOJİK SAVUNMA yapıyor. Gerçek savunma ise rafta bir yerlerde duruyor. Tozlu raftan o savunma şifreleri bulunup uygulanmazsa play-off hayal olacak. Sezon başında da Efes için Play-in takımı olur ve oradan play-off'a gelir demiştim. Ama bu savunma ile ondan bile kuşku duymaya başladım!

Koç Erdem Can bazı şeylere net karar vermeli. En önemlisi her perdelemede adam değişmek beladır. Her pozisyonda olmasa da Efes bunu fazlaca yapıyor. Akıllı kısalara sahip takımlar anında ceza kesiyor. Bence yönlendirme savunması ve yardım edip adamına yetişmek daha risksiz diye düşünüyorum. Tabi ki her oyuncudan yardıma gelinmez. Yoksa üçlükleri yersiniz. Maç maç bakmak gerek bu tip kararlara. Çember altı güçlü takımlara bazen alan savunması hazırlamak ve rakibi şaşırtmak etkili olabilir. Mesela Real Madrid.

Efes en azından rotasyonunu buldu. Gelecek için umut veren gelişme bu. Tibor'un gelişiyle 4 numaradan dış atış problemi son buldu ama savunmada Tibor da etkisiz elemandır genelde. Clyburn dönene kadar sabredip çok savaşmak gerek. Umarım Real Madrid maçı savaşın başlangıcı olur. 7 eksikli kadro çok savaşıp çok değerli galibiyetler almıştı. Ama bu takım , o takım değil !

Real Madrid ve Panathinaikos gibi çok zor 2 deplasman var Efes'in önünde. Alınabilecek 1 galibiyet çok ekstra olur ve altın madalya statüsüne girer. Ancak kaybedilse bile uzun süre sonra bir araya gelen takımın birbirine alışıp aynı dili konuşması diğer maçlara çok olumlu etki yapabilir. Elijah ve Beaubois fena olmayan bir form durumu yakaladılar. Her geçen gün daha da iyiye gidecekler. Larkin'in üzerinden yükü aldıklarında Efes çok daha verimli oynar. Tek şart TOPYEKÜN SAVAŞ kararı almalarıdır !




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250