Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

04-06-2022 AVNİ ERBOY

Sporu takip edenlerin “oh, rahatladık” dediği günlerdeyiz… Sezonun sonuna geldik. Bazı branşlarda perde kapandı. Bazılarında play offlar da sona yaklaşıldı…  
Sıcaklarla birlikte futbolcuların ardından, voleybolcu ve basketbolcular da “sezonu kapattık” diyerek kendilerini yorgunluk gidermek amacıyla tatil yörelerine attı. Büyük bir çoğunluk yabancı olunca da memleket hasretiyle yanıp tutuşanlar uçağı tercih ederek “ver elini memleket!” dedi.
Oysaki bizim için spor biter mi?
Meslektaşlarımı duyar gibiyim: “Nerede?..”
Biz 12 ay çalışmaya alıştığımızdan olsa gerek, bir saatlik mola bile derin nefes almamıza yetiyor artıyor!
Soğuk geçen kış aylarının ardından sıcaklar da aniden bastırdı. Buna karşın basketbolda play off maçlarının heyecanını izliyoruz, izlemesine de… Heyecanı yaşarken, bir yandan da sinir oluyoruz…
Ortaya konan oyuna mı?
Asla…
Heyecan neredeyse doruk noktada. Belki de son sezonların en çekişmeli, adrenalin yükseldiği play offlar oynanıyor. Antrenörler, oyuncular, tribünler dahil herkesin sinirlerini geren hakemlerin verdikleri tutarsız kararlar…
Karşılaşmadaki zevk ve heyecana bak! Bir de hakemlerin kararlarına!
O kadar ki; tv başında şu soruyu sormak aklımıza geliyor: “Acaba maçları hakemsiz mi oynatsak?” O zaman salon gerilmeyecek, antrenörler, oyuncular özellikle de basketbolu bilen seyirciler sakin sakin basketbolun güzelliklerini izleyecek!..
Bakar mısın?
Yanlış verdiği kararı, itiraz hakkı sonrası ekrandan defalarca izleyip yine yanlış karar veriyorlar…
Bu ne perhiz, ne lahana turşusu veya olmaz, olamaz… Demeyin, bal gibi de oluyor!
“Haksızlığın karşısında susan, dilsiz şeytandır” demiş Hz. Muhammed… Bu sözü aklına getirip de sahada konuşursan al sana teknik faul!..
Durum böyle olunca da; yabancı hakeme karşı olanlar feryadı basar: “Maçları hakemsiz oynatın. O zaman oyuncuların adaleti geçerli olacak!”
Sahadaki adalet de her sporcu için kesinlikle eşit olmalı. İnanın sporun güzellikleri de o zaman kendiliğinden ortaya çıkacak!
O potada başka düdük. Bu potada bambaşka…
Burada faul, diğer tarafta kurala uygun, devam!
Kuralsa sahanın dört bir yanında ve herkes için eşit olmalı.
Basketbol elit bir spor.
Oynayanı, yöneteni ve izleyeniyle ayrıcalık yaratıyor.
Ne var ki son dönemde yabancı sayısındaki tartışma, Avrupa’da peş peşe başarılar gelince hep yarıda kesiliyor. Türk Oyuncularının önü kesildiği gibi yabancılaşan spor branşında iki Türk Takımının ilk beşlerindeki toplam 10 oyuncunun yabancı olması sporsever ve spora gönül verenin içini acıtmıyor değil ama…
İşte bu amalar yok mu?
Tezahüratları bile neredeyse yabancı lisan ile yapacağımız günlere geldiğimiz ülke sporunda, futbol maçlarından önce okunan ulusal marşımızı acaba kaç yabancı futbolcu dinliyor, anlıyor? Okunması bile tartışılır hale geldi.
Bizler “İstiklal Marşı”mızı dinlerken tüylerimizin diken diken olduğunu en derinlerimizden hissederken, heyecanla hançerelerimizi yırtarcasına haykırarak okuyoruz. Ya onlar?
Neyse yine dönelim potaya…
Play off serilerinin heyecanı izlemeye değer.
Burada Pınar Karşıyaka’nın olmaması elbette içimizdeki acı… Hem ülkemizde, hem de Avrupa da şampiyonluk beklenen sezonda “erken son” sürpriz mi oldu?
Sakatlar bahanesinin arkasına hiç kimse saklanmamalı…
Anadolu Efes de sakatlarla boğuştu, gitti final fourda kupayı aldı, ülkemize getirdi…
Şimdi de diyeceksiniz ki; bütçeye bak, kadroya bak!
Sendeki bütçenin hiç mi hatırı yok?
“Akıl akıldan üstündür” diye bir söz vardır, unutmamanızı öneriyorum.
Sporun başarısı sahanın dışında “laf salatası” ile olmaz. Alın teri ve yüreğini ortaya koyup da sahada kazandığın an büyük olan sensin…
Yoksa istediğin bütçeyi oluştur, paraları ellerine say… Başına geçmişten gelen tecrübesini bahane ederek usta dediğini geçir… “Bu benim adamım, sözümden çıkmaz. Rapor verir, istediğimi yapar” düşüncesi ile hareket et… Sonra zafer gelecek diye bekle!
Daha çok beklersiniz…   
Pınar Karşıyaka sakat oyuncuların kurban mı oldu, yoksa?..
Oynadığı dönemlerde eleştirilen, bu oyuncu yerine başka adam mı yok diye feryadı figan edilen sporcu sakatlanınca mı, bulunmaz Hint kumaşına döndü?
Bahanelerin arkasına saklanmayın.
İnanın Kral Çıplak!..
Başarılı ekipler yok mu? Elbette var. Manisa Büyükşehir Belediyespor. İnişli çıkışlı grafik çizmesine karşın maratonu zaferle tamamladı ve basketbolda en üst lige adını yazdırdı.
Onun dışında bakıyorum, inceliyorum. Başka başarılı var mı? Diye.
Var mı?
Evet, Basketbol 2. Ligde Çağdaş Bodrumspor. Türkiye 2. Basketbol Ligi B Grubunu 1. Olarak tamamladı ve play offlarda da başarılı olarak TBL’ye yükseldi.
Bodrumspor futbolda bir üst ligde… Çağdaş Bodrumspor da basketbolda…
Demek ki Bodrum sadece turizm şehri değilmiş…
Akıllı yöneticilerle akıllı işler, bu güzelliklerin bulunduğu şehre “çiftte şampiyonluk” getirdi.
Başka var mı?
Yok!
TBF’de İzmir temsilcisi bu yıl Karşıyaka Spor Kulübü ile güçlerini birleştiren ve Bornova Belediyesi Karşıyaka diye maçlara çıkan ekip yine hayal kırıklığı yarattı. 30 maçlık maratonu 15 galibiyet, 15 yenilgi ile 7. Sırada tamamladı. Play off da Sigortamnet’e iki maçta yenilip sezonu kapattı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyespor 15 galibiyet 15 yenilgi ile 10. Sırada play off dışında kaldı.
Son iki sırayı alan Fethiyespor ve Akhisarspor düştü!
Yıllardır zirveye oynayan Akhisarspor’un vedası çok acı oldu ve 30 maçta da yenildi!
2. Ligde Tecrübeli antrenör Mete Babaoğlu’nun çalıştırdığı Karşıyaka Belediyespor C Grubunu 9 takım arasında 5. Sırada tamamladı. A Grubunda da Nazilli Belediyespor 3., D Grubunda İzmir Gelişim Koleji 6. Oldu.
Kadınlar Liginin en üstünde ne yazık ki takımımız bulunmuyor. Bir alt ligde Edremit Belediyesi Gürespor 5., Turgutlu Belediyespor 8. Olarak play offa kaldılarsa da 1. Turu geçemediler. Karşıyaka Çarşı Koleji 11., Çeşme Belediyespor 14. Ve Bodrum Kayraspor da 15. Oldu, düştü.
Yıllardır “asansör takım” olan İzmir Büyükşehir Belediyespor’un kadın ve erkek basketbol takımları yine hüsran yarattı. Kadın takımı ilk etapta dört takımlı gruptan finallere kaldı. Burada 5 maçını da kaybederek sonuncu oldu. Erkek basketbol takımı da ilk turda oynadığı 8 maçta 2 galibiyet elde ederek sondan 2. Sırada kalarak play off’un çok uzağında kaldı.
Böylelikle İzmir Büyükşehir Belediyespor erkek ve kadın basketbolunda iddialı olarak başladıkları ancak başarısızlıkla sona eden bir yılı daha geride bıraktı.  
Egelilerden ESA Bodrum ve Söke Belediyespor play off turuna kaldı. Play Offlar devam ediyor.
Bakalım Egeden bir takım daha üst lige yükselebilecek mi?
Buradaki heyecanı da takip etmeye devam edeceğiz.
İzleyeceğimiz amansız Anadolu Efes-Galatasaray yarıfinal serisindeki son maç bu akşam… Adeta nefeslerin tutulacağı karşılaşma bakalım son iki yılın Avrupa şampiyonu mu, yoksa 3 çılgın Amerikalı oyuncusunun bulunduğu Cim Bom mu kazanacak…
Hak eden finale, Fenerbahçe’nin karşısına çıksın!    




AVNİ ERBOY Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250